Voor mijn gevoel zijn we eigenlijk een half jaar op vakantie in Malta, maar wilden toch een ‘weekendje weg’ van onze vakantie, gek idee eigenlijk hè. Via de studentenvereniging op Malta krijgen we korting bij Ryanair en toen hebben we gekeken waar we heen konden gaan, zo goedkoop en zo ver mogelijk. Dat was Jordanië! In 4 dagen hebben we zo’n beetje het hele land door gescheurd. Nog nooit zoveel gezien in zo’n korte tijd, maar het was het zeker waard! 

Normaal gesproken maak ik vooral foto’s van de highlights, omdat die wel altijd fotogeniek zijn. Maar in Jordanië hebben we ook dingen gezien die niet echt te fotograferen zijn, zoals de andere cultuur hier, en daarom wil ik het graag opschrijven. Lees meer hier onder! 

Dag 1 - Dode Zee

De eerste dag kwamen we rond 12 uur aan op het vliegveld in Amman, de hoofdstad. Daar hadden we direct een auto gehuurd. Van anderen hoorden we wel dat auto rijden in Jordanië niet optimaal is, maar dit leek ons toch de beste manier om zoveel mogelijk te zien in zo’n korte tijd. Toen we eenmaal gereed waren om te gaan, na 2,5 uur (wat duurt paspoort controle lang!), kwamen we erachter dat we hier natuurlijk geen internet hebben. Niet over nagedacht, dus we hadden geen Google Maps! Dan maar op de kompas rijden, dat voelde wel een soort van outdoor/old-school maar we waren er totaal niet goed in. Het zou iets minder dan een uur rijden zijn naar de Dode zee maar 2 uur later waren we er nog niet. Toen hebben we ergens een hamburger gehaald waar Wifi was, en daar hebben we de kaart van Jordanië gedownload. 

In mijn idee is Jordanië steeds toeristischer aan het worden maar ik denk dat dat toch nog erg mee valt. Toen we die hamburger gingen halen wilde iedereen van het personeel ons helpen en we mochten gratis proeven en ze wilden zeker weten dat we het goed vinden, zo grappig en aardig. 

Een uur later kwamen we eindelijk aan bij de Dode Zee dus we wilden gaan zwemmen! De route ernaar toe was echt waanzinnig mooi, we dachten echt dat we een super mooi gedeelte van Jordanië waren tegen gekomen. En dat was ook zeker zo, maar de dagen erop zagen we dat eigenlijk alles zo mooi is. De weg langs de Dode Zee was ook zo mooi, maar we zagen overal bordjes met een dodelijk teken met iets Arabisch eronder wat wij niet kunnen begrijpen. Ook stond er veel politie bij de kust. Toen hebben we het maar gevraagd aan andere toeristen en die vertelden ons dat het op dit moment verboden was om in de Dode Zee te zwemmen. Super balen natuurlijk, dat is wel iets wat we echt wilden doen. De zonsondergang was gelukkig wel erg mooi.

Na een bezoekje bij de Dode Zee was het tijd om naar onze eerste AirBnB te gaan. We waren beiden erg moe en wilden eigenlijk niks anders doen dan een film kijken en in slaap vallen. Toen we aankwamen bij onze AirBnB was er een jonge gast die ons naar de kamer bracht. Het was een Sisha kamer met slaapbanken, niet heel luxe maar prima. We kregen gratis eten dat zijn familie had gekookt en daarna vroeg hij of we zijn familie wilden ontmoeten. We vonden het eerst een beetje een gekke vraag maar we dachten, waarom niet!

De woonkamer zat helemaal vol met familie en ze wilden allemaal met ons praten, met ons eten en koffie drinken. Het verbaasde me echt hóe aardig deze mensen waren, en hoe goed hun Engels was. Ze waren zo enthousiast om ons te ontmoeten en hadden totaal geen oordelen over dat ik bijvoorbeeld geen hoofddoek draag of dat we geen Islamitisch geloof hadden. Het waren zulke grappige en lieve mensen. Op een gegeven moment had een van de vrouwen voor de grap een hoofddoek bij mij omgedaan, en toen ik terug ging naar de woonkamer ging heel de familie stuk van lachen haha, zo grappig. Mijn beeld van Jordanië was zo veranderd die avond. Ik dacht dat het een beetje een gewelddadig land was en dat de mensen schuw waren. Maar echt tegendeel! Ook gaat iedereen hier gewoon naar de universiteit, wat ik echt totaal niet verwacht had. Toen we naar bed gingen kregen we een andere slaapkamer met normale bedden, dat was wel prettig! 

Dag 2 - Petra

De volgende ochtend zijn we heel vroeg vertrokken om naar Petra te rijden. We hadden een omweg genomen zodat we een route door de bergen konden nemen wat super mooi was. Eenmaal aangekomen bij Petra zagen we waar alle toeristen van Jordanië waren, hier dus haha. Heel Jordanië was best rustig, maar niet bij Petra. 

Toen we naar binnen gingen en een kaart kregen zagen we dat Petra super groot is. Wij dachten dat het 1 kerk was in een muur en dat was alles. Maar het was een hele stad met allerlei routes en gebouwen en uitzichten. Maar goed dat we op tijd zijn vertrokken! Om bij het eerste gedeelte van Petra te komen moesten we een half uur lopen door canyons, wauw wat is dat mooi zeg! Toen ik op een gegeven moment mijn zonnebril af zette was het nóg mooier haha. Al die kleuren in het steen en de zon die erop scheen, het was zo mooi roze/rood! 

Toen kwamen we bij de bekendste plek: The Treasure. Echt waanzinnig mooi! Ik kon er wel naar blijven kijken. Omdat het zo druk was zijn we een stuk naar boven geklommen om daar wat foto’s te maken en van het uitzicht te genieten. 

Een andere reiziger die we hier hebben ontmoet en die onze foto’s heeft gemaakt vroeg of we meegingen naar de Monestery. Wij hadden geen idee dus we dachten ja waarom niet! Dat bleek een hike te zijn van 3 uur, in de bergen. Maar zeker geen spijt! De weg ernaartoe was al prachtig mooi, allerlei grotjes door mensen gemaakt, kleine gebouwen en zoveel historie. Eenmaal bij de Monestery was het nog mooier, het leek een beetje op een andere versie van de Treasure. 

Na heel wat foto’s bij deze mooie plek zagen we een bord staan met ‘Best view in the World’. Dat wilden we weleens zien! Na nog een half uur hiken kwamen we bij een punt uit waar je super ver over een berggebied kon kijken. Dit was ook weer waanzinnig mooi. We hebben nog even gediscussieerd of het echt ‘Best view in the World’ was haha, maar het uitzicht was zeker prachtig. En het was golden hour, perfect voor foto’s! Daarna begon onze lange wandeling weer terug en toen we beneden waren werd het donker. We moesten in het donker terug lopen door de canyons. Ik kon echt niks zien, maar vond dat ook wel grappig. Totaal geen lichtvervuiling of gebruik van lantaarnpalen, gewoon donker. 

Eenmaal bij onze auto aangekomen te zijn hadden we iets van een boete, denken we. Het stond in het Arabisch geschreven dus geen idee. We zijn naar het politiebureau gereden om na te vragen wat er stond, zij wisten het ook niet. Goed geregeld allemaal haha.

Dag 3 & 4 - Wadi Rum

Na lekker geslapen te hebben in onze AirBnB vlakbij Petra, gestyled als Bedouin dorp, zijn we er weer vroeg uitgegaan om naar Wadi Rum te gaan. Wadi Rum is een woestijn helemaal in het zuiden van Jordanië waar ook een klein dorpje is waar nog steeds mensen wonen. Na twee uur rijden kwamen we aan op een parkeerplek waar we zelf niet verder mochten met onze auto. We kregen aanbiedingen voor tours door de woestijn maar we wilden eerst zelf nog even rond kijken in het kleine dorpje. Op een gegeven moment zagen we dat die tourguy ons aan het achtervolgen was met z’n truck, heel vreemd! Toen hadden we helemaal zoiets van nee, we boeken wel bij iemand anders een tour. 

Er kwam een jongen van rond de 15 langs lopen en daar hebben we aan gevraagd of hij wist waar we een tour konden nemen. Vervolgens heeft hij heel het dorp rond gelopen om een truck voor ons te vinden zodat we met hem mee konden, super grappig. Ondertussen hebben wij even het kleine dorpje bekeken en gepraat met de mensen hier. Het is echt in the middle of nowhere, maar de kinderen gaan wel gewoon naar school. Heel bijzonder om te op te groeien lijkt me.

De tour duurde bijna 3 uur. We zijn naar een rotswand geweest waar je op kon klimmen om de omgeving te bekijken, naar zandduinen geweest en naar een soort Canyon geweest waar oude rotsschilderingen op stonden. Job en ik zijn beide nog nooit in een echte woestijn geweest dus we keken onze ogen uit, wat een ruimte! Zo mooi, en die kleuren ook weer. Het zand was heel rood/roze en mijn witte schoenen daarna ook haha. Maar echt geweldig deze plek. In de Canyon zijn we nog een stukje wezen klimmen. Onze tourguide van 15 deed het super snel en makkelijk op zijn blote voeten dus wij dachten ah dat kan makkelijk. Maar wij waren er toch niet zo in als we dachten haha. Die jongen moest ons helemaal helpen om weer terug naar beneden te gaan, en ondertussen stonden er allemaal toeristen geschrokken te kijken waarom wij daar aan het klimmen waren. Ik vond het wel wat. 

Na deze tour vroeg onze jonge tourguide of we bij hem thee wilden drinken, dat had zijn moeder gemaakt op zelfgemaakt vuur. We gingen een bedouine tent in en kregen daar zoveel thee als we wilden. De mensen hier hebben niet zoveel maar willen wel alles delen, zo lief. Tot onze verbazing vroeg hij of we Instagram hadden. Hij had gewoon een smartphone, Wi-Fi en elektriciteit in de tent. Dat had ik ook totaal niet verwacht haha. Ondertussen kwamen er steeds kinderen de tent binnen waarvan hij zei dat is mijn broertje of zusje. Wij vroegen ons al af hoeveel broertjes en zusjes hij dan had. 20 Zei hij. Hoe dan. Zijn vader had 3 vrouwen en die hadden allemaal kinderen, ze hadden 3 huizen met z’n allen. Wij vonden dat best een gek idee en dat lieten we onbewust een beetje merken. Hij begreep niet wat daar gek aan was. Echt leuk en apart om zo’n andere cultuur te zien! 

Hierna was het weer tijd om naar Amman, de hoofdstad, te gaan rijden. Het was een rit van zo’n 5 uur lang dus we moesten nog een stuk. Voordat we gingen hebben we nog een aantal drone foto’s gemaakt van het dorpje Wadi Rum en de woestijn. Dat ging bijna niet in Jordanië omdat het zo ontzettend hard waait overal. In mijn hoofd was Jordanië een heel warm rustig land. Maar wat kan het daar hard waaien en koud zijn zeg. 

Onze rit naar Amman was een beetje moeizaam, op de een of andere manier konden we geen eten vinden. Restaurantjes waren sowieso moeilijk te vinden, en in de supermarkten verkochten ze alleen maar snoep en koek wat ik heel raar vind. Uiteindelijk hebben we na 5 uur zoeken een Turkse Pizza gevonden. Eenmaal in Amman verbaasden we ons hoe luxe deze stad was vergeleken met de rest van Jordanië. Allerlei mooie gebouwen, hoge flats en glimmende bruggen. Wel grappig om dat verschil te zien. 

De man van de AirBnB was ook weer zo aardig. Hij wilde ons wel naar een plek brengen waar we wel konden zwemmen in de Dode Zee, gratis. Helaas hadden we hier geen tijd meer voor. Maar dat hij dat überhaubt voorstelde vond ik al wat! 

De volgende ochtend zijn we weer vroeg vertrokken om naar het vliegveld te gaan. Deze dag hebben we eigenlijk niks kunnen doen, ook al is rondrijden in dit land ook gewoon leuk. We hebben wel onze les op Malta gehaald, direct door vanuit het vliegveld! 

Dit waren onze leuke dagen in Jordanië. Voor nóg meer foto’s: check onze Instagram
En zoals ze hier zeggen: Shukraan! Oftewel: Bedankt voor het lezen! Ciao! 

[TheChamp-FB-Comments]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *