Noorwegen staat bekend om de ruwe en mooie natuur. Heerlijk om lekker te verdwalen en vervolgens je tentje op te zetten waar je maar wilt. Dat is legaal in Noorwegen, en veel toeristen doen dit ook. Naast de vele ‘toeristen attracties’ waar het erg druk kan zijn, kan het ook voorkomen dat je een paar uur lang niemand tegen komt.Omdat ik een paar maanden in Noorwegen ben geweest en veel van het zuiden heb gezien & gefotografeerd wil ik graag met jullie delen wat ik de top 10 vind (van wat ik heb gezien) om te bezoeken in het zuiden van Noorwegen! Het noorden wil ik heel graag nog verkennen, maar dat komt later.

1. Vøringsfossen 

In het midden van het land ligt een dal met een super mooie waterval. Deze waterval is 182 meter hoog en je hebt een geweldig uitzicht aan de top, waar je wel uren kan kijken naar hoe hard het water neervalt in de vallei. Heel indrukwekkend!

2. Jotunheimen

National Park Jotunheimen is perfect om de echte wilde natuur van Noorwegen te zien. Meren, hoge bergen, dieren en sneeuw, van deze uitgestrekte natuur kon ik geen genoeg krijgen! In dit park is het niet toegestaan om te wildkamperen, maar er is midden in het park één hotel waar je kan verblijven. Vanaf hier zijn er verschillende hiking tracks naar bijvoorbeeld een punt van een berg. Deze wandelingen zijn pittig, maar zeker de moeite waard! 

3. Atlantic Ocean Road

Noorwegen heeft vele gigantische bruggen, maar de bekendste is toch wel de Atlantic Ocean Road. Deze brug maakt een kronkel en daarom ziet het er spectaculair uit om overheen te rijden. Als je er eenmaal overheen rijdt valt dat best wel mee, maar het is beslist de moeite waard om te bekijken. Naast deze brug is de omgeving hier ook heel mooi. Heel veel kleine eilanden met blauw water en bergen op de achtergrond. Perfect voor een roadtrip! 

4. Gudvangen en Geiranger Fjord

Het bekendste fjord in Noorwegen is het Geiranger Fjord, dat komt onder andere door de vele watervallen die je tegen komt als je er met een boot doorheen vaart. Maar toch vond ik het Gudvangen fjord net zo mooi! Je komt wat meer bergen tegen. Bij beide fjords kan je het beste met een boot of kayak er door heen varen, een super mooie ervaring waar je écht alleen natuur ziet. 

5. Bergen

De vissersstad van Noorwegen, Bergen is een hele mooie stad om te bezoeken. De bekende Noorse gekleurde huisjes aan het fjord en de vismarkt zijn leuk om te bekijken. De stad staat erom bekend dat het altijd regent, en dat is vaak ook zo. Maar daarom is deze stad wel erg groen! Met een hike op een van de bergen in Bergen kom je door een super groen bos met vele watervalletjes. 

6. Preikestolen

Deze gigantische klif is één van de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen. De klif, van 604 meter hoog staat vlakbij Stavanger. Alleen de klim er naar toe is al heel mooi. Eenmaal boven kom je bij een super mooi fjord uit waar je de klif kan zien vanaf een afstand. Ook kan je op de klif staan wat toch wel een beetje spannend is! 

7. The Flåm Railway

The Flåm Railway is een treinreis zoals je nog nooit eerder hebt gezien. Deze trein gaat door natuurgebieden heen waar letterlijk niks anders is dan een treinrails. Heel indrukwekkend! Ook gaat deze trein best wel steil omhoog, door grotten heen en langs watervallen. De treinreis start ook in een klein dorpje in een fjord waar 3 typische Noorse winkeltjes zijn, heel schattig. 
 

8. Trondheim

Trondheim blijft ook wel een favoriet, omdat ik hier een aantal maanden heb gewoond. Ik heb dus eigenlijk alles gezien wat deze stad te bieden heeft! Voor Noorwegen is dit een hele grote stad, maar omdat het aantal inwoners niet super veel is blijft het lekker rustig. Ook is er veel natuur omheen te vinden waar je binnen een kwartier kan zijn. Herkenbaar aan deze stad zijn ook de gekleurde huisjes aan het water van de Gamle Bybro (oude brug). 

9. Borgund stavkyrkje

Noorwegen kent veel staafkerken, dit zijn hele oude houten kerken uit de jaren 1100. Ze zijn gebouwd na de Viking periode toen het Christendom in Noorwegen ontstond. Je ziet zowel het bouwwerk van de Vikingen erin terug als van het Christendom. De meeste kerken zijn nog steeds heel mooi en ondanks het hout, wat toch snel verouderd, zijn ze nog erg goed gebleven. De mooiste staat in Borgund, deze kerk is één van de 28 overgebleven kerken die in een hele goede staat is gebleven. Grappig om te zien ook, de ene kant van deze kerk is lichtbruin en de andere kant is zwart. Dat komt omdat de zon het meest op één kant schijnt waardoor de kerk verkleurd. 

10. Oppdal

Oppdal is een dorpje tussen een aantal grote Nationale parken in, zoals het Dovrefjell-Sunndalsfjella park. Het stadje is erg klein, maar de omgeving eromheen is prachtig. De bergen in de buurt van Oppdal zijn groot en steil en het is heel mooi om door dit gebied heen te rijden of om te hiken. In de winter is dit een groot skigebied en in de zomer zijn er veel dieren te ontdekken zoals de Muskusos. 

Behalve al deze plekken zijn er natuurlijk nog veel meer mooie plekken, en het is heerlijk om zelf nieuwe plekken te ontdekken door lekker rond te wandelen! Om meer van mijn foto’s uit Noorwegen te bekijken, neem eens een kijkje op Society6!

[TheChamp-FB-Comments]

Noorwegen poster bij jou aan de muur!

Ben jij ook helemaal weg van Noorwegen, en wil je graag een poster van dit prachtige land aan de muur? Neem dan eens een kijkje op mijn Print Shop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *